Title BGAllouez Quick Stop

Project Details

The project involved removing an old, outdated convenience store that was in reality ”a small metal hut” in between gas pumps on both sides. The owner purchased a building to the east of the gas station and asked Smet to demolish the interior and construct a quality addition with a masonry front.

The new building was five times the size of the metal hut and provides the owner with enough room to operate a decent sized convenience center with snacks, drinks, milk, frozen pizzas, and other fast convenience foods for the nearby neighborhood.

The addition also provides enough space for up-dated restrooms that meet today’s ADA handicapped standards.

Smet Advantage

Prior to beginning, Smet worked with the village to abandon an unused alley, which required an updated CSM to be filed with the village and presented for public hearings. Smet walked its customer through the alley vacation process and was with its customer every step of the way – often coordinating information on their behalf with village officials. Then, after the alley vacation, unique cooperation took place between local officials and neighboring property owners during the relocation of public utilities, electrical and sanitary lines.  The existing underground gas tanks were removed and replaced with modern tanks which involved some evening work; however, most work took place during the day with the business staying open during the six-month construction period.

The “Smet hybrid” Design/Build  technique combined with Construction Management made this project work for long time Smet customer Al Morin.  Al  needed to expand the current BP station in Allouez and also have the new building meet Allouez Village design criteria and blend in with the local structures better.   Smet’s Pre-Construction Services enabled complete design capability with all parties having input.  Smet put the project out for bid assuring competitive construction pricing.